[wpseo_breadcrumb]
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

اختلالات تیروئید در بارداری

اختلالات تیروئید در بارداری

بارداری یکی از برهه های زندگی هر زنی است که می تواند در نهایت به یک حس شیرین بدل شود. هر زنی پس از ازدواج خود را برای مادر شدن و بارداری از نظر روحی و جسمی آماده می کند، تا بتواند با آگاهی و آمادگی کامل به سمت بارداری سوق پیدا کند تا در آینده بتواند مادری آگاه باشد و فرزند خویش را آگاهانه پروهش داده و تحویل جامعه بدهد.

بیماری های بسیاری در حین بارداری ممکن است رخ دهد، مانند: دیابت، نوسانات فشار خون، اختلالات تیروئیدی هم یکی دیگر از آن بیماری ها است که می تواند موجبات رنج و درد را برای مادر فراهم کند.

درادامه به مباحثی مربوط به اختلالات تیروئیدی در دوران بارداری، علت، درمان و راهکار های پیشگیری از آن  می پردازیم تا بتوانیم در این خصوص اندک دانشی به خزائن دانش افراد افزوده باشیم.

اختلالات تیروئید در بارداری

از اختلالات تیروئیدی در دوران بارداری چه باید دانست؟

بیماری پرکاری یا کم کاری تیروئید در دوران بارداری نسبتاٌ شایع است، که اگر در همان ابتدا درمان نشود به نوعی اختلال تبدیل شود که می تواند پیامد های ناگ.اری را برای مادر و جنین به دنبال داشته باشد. درمان آن باید در همان مراحل اولیه بیماری صورت گیرد تا در آینده تهدیدی برای سلامتی مادر و جنین به شمرده نشود.

تیروئید ارگانی است که در داخل قسمت جلوی گردن قرار دارد، هورمون های را تحت تاثیر قرار می دهد که میزان متابولسیم بدن را تنظیم می کنند، متابولیسم در کارکرد سیستم عصبی، قلب، وزن، دمای بدن و بسیاری از فرآیند های بدن دخیل است.

 هورمون های تیروئید برای رشد سالم جنین از نظر مغزی و سیستم عصبی در سه ماه اول بارداری کم کار یا پرکار می شوند، از طریق جفت به جنین منتقل می شود. از هفته 12 به بعد، غده تیروئید در جنین شروع به تولید هورمون های تیروئید خود خواهد کرد.

علائم پرکاری یا کم کاری تیروئید در دوران بارداری کدام اند؟

علائم پرکاری تیروئید

  • ضربان قلب بالا و نامنظم
  • خستگی مفرط
  • گر گرفتگی
  • کاهش وزن بی علت و سریع یا عدم افزایش وزن طبیعی در دوران بارداری
  • لرزش دست
  • ضعف سیستم ایمنی
  • تهوع و استفراغ شدید
  • بی خوابی

علائم کم کاری تیروئید

  • اسپاسم و گرفتگی عضلات
  • یبوست
  • احساس سرما یا واکنش سریع به سرما
  • اختلال در حافظه و تمرکز

علت بروز اختلالات تیروئید در حاملگی

یکی از دلائلی که باعث می شود خانم ها در دوران بارداری خود به اختلالات تیروئیدی دچار شوند، ابتلا به بیماری گریوز است، طبق آخرین آماری که در این خصوص به دست ما رسیده است از هر4 زن یکی از آن ها به این بیماری مبتلا می شود.

بیماری گریوز، سلول های سالمی که در بدن هستند که وظیفه دفاع در برابر میکروب ها دارند، وقتی این سلول های سالم دیگر سلول های سالم را با میکروب ها اشتباه می گیرند و به سلول های تیروئیدی حمله می کنند، به اصطلاح می گویند فرد به بیماری گریوز مبتلا شده است و آنتی بادی هورمون تیروئید را بیشتر می کنند.

تشخیص ابتلا به اختلالات تیروئیدی در بارداری چگونه صورت می گیرد؟

در ابتدا بروز علائمی خانم باردار باید سریعاٌ به پزشک متخصص زنان مراجعه کرده و برای انجام یک سری آزمایشات تشخیصی آماده شود، علاوه بر معاینات فیزیکی ، بررسی نتایج آزمایش خون، سونوگرافی نیز در ارزیابی و اندازه گیری سطح تحرکات هورمون تیروئیدی که از غدد تیروئیدی ترشح می شوند، تشخیص این اختلال امکان پذیر است.

درمان اختلالات تیروئیدی در حاملگی

پرکاری یا کم کاری تیروئید در دوران بارداریباید درمان شود تا خسارت جبران ناپذیری به مادر و جنین وارد نشود.

در ابتدا پزشک درمان دارویی ر اآغاز می کند و قرص های تجویزمی کند که ترشح هورمون های تیروئیدی را تا حدودی کاهش دهد، نام این دارو پروپیلتوریورسیل (PTU) که معمولاً  مصرف آن در سه ماهه اول حاملگی مجاز است، در صورت لزوم می توان از متیمازازول استفاده کرد، مصرف این دارو ها در سه ماه اول پاسخ مثبت داده و روند درمانی را پیش برده و به ندرت اتفاق افتاده است که این دارو در این زمان عوارضی برای بدن ایجاد کرده است.

البته که درمان های دارویی و جراحی زمانی شروع می شود که پزشک، بیماری را در مرحله حاد خود ببیند و تشخیص دهد ممکن است تهدیدی برای سلامتی مادر و جنین محسوب شود.  اما هنگامی که کم کاری یا پرکاری تیروئید به حدی خفیفی است، درمان خاصی را آغاز نمی کنند.

درمان از طریق جراحی زمانی صورت می گیرد که دارو های تجویز شده پاسخ گو نبوده و بیماری حد جدی تر خود رسیده است،

جراحی به منظور برداشتن تمام یا بخشی از غدد تیروئید انجام می شود.

اختلالات تیروئیدی در دوران بارداری چه عوارضی دارد؟

  • سقط جنین
  • تولد زود رس
  • وزن کم نوزاد در هنگام تولد، پرکاری تیروئیدی مانع از وزن گیری جنین در دوران بارداری می شود.
  • افزایش خطرناک فشارخون در روز های آخر بارداری
  • نا رسایی احتقانی جنین
اگر دچار علائم غیر طبیعی شبیه به علائم بیماری های مقاربت جنسی هستید، بهتر است به خانم دکتر رمضانی تهرانی جراح و متخصص زنان مراجعه کنید. خانم دکتر می توانند به شما کمک کنند که متوجه شوید آیا این علائم ناشی از بیماری های مقاربت جنسی هستند یا خیر. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت معاینه با شماره ۰۲۱۴۴۴۴۰۵۹۲ تماس حاصل فرمائید.

راه های ارتباطی با دکتر فهیمه رمضانی تهرانی

شماره تماس : 02188886218

آدرس مطب : تهران، خیابان ولیعصر، بالاتر از پارک ساعی ، خیابان ۳۲ ، ساختمان یاس، طبقه ۳، واحد ۳۰۱

پیج اینستاگرام دکتر فهمیه رمضانی تهرانی

ویدئو سنتر آپارات دکتر فهمیه رمضانی تهرانی

راهکار پیشگیری از اختلالات تیروئیدی در حاملگی

برای حفظ سلامتی خود قبل از بارداری باید از راهکار های ذیل تبعیت کنید تا در آینده یا در دوران حساس حاملگی به چنین بیماریهای دچار نشوید.

  • داشتن رژیم غذایی سالم و متعادل که حاوی انواع پروتئین و ویتامین ها باشد، تا بدن را در مقابل ابتلابه انواع بیماریها مصون بدارد.
  • از در معرض مواد شیمیایی یا تشعشات، خودداری کنید.
  • بهداشت جسمی خود را رعایت کنیدو برای شست شوی دستان تان از صابون های ضد باکتری استفاده کنید.

نتیجه گیری

در آخر این که  بخواهید و بدانید پیش از اقدام به بارداری احتمال بروز هر کدام از این بیماری ها و اختلالات را بدهید و در خصوص آن ها آگاهی و دانش کافی داشته باشید، با علائم آن ها آشنا باشید.

نکته قابل تامل اینکه در زمان حاملگی از هر علائمی به راحتی عبور نکنید و برای چکاپ و بررسی به پزشک مراجعه کنید، از وضعیت جسمی و روحی بدنتان اطمینان حاصل کنید.

سایر مقالات

سندرم تخمدان پلی کیستیک

هیستروسکوپی

کولپوسکوپی

زگیل تناسلی

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *