اختلالات تیروئیدی در حاملگی
چه نوع بیماری تیروئید در دوران حاملگی شایع است؟
بیماری های تیروئید چه پرکاربودن تیروئید و چه کم کاری تیروئید ، در دوران بارداری نسبتاً شایع است و درمان آن در این دوران مهم است.
تیروئید چیست؟
تیروئید یک غده کوچک و پروانه ای شکل در قسمت جلوی گردن شما است و هورمون هایی را تنظیم می کند که متابولیسم شما را تنظیم می کنند. یعنی انرژی مورد نیاز قلب و سیستم عصبی ، وزن ، دمای بدن و بسیاری از فرآیندهای دیگر بدن را تنظیم می نماید.
هورمون های تیروئید برای رشد صحیح مغز و سیستم عصبی جنین در سه ماه اول بارداری از طریق جفت به جنین منتقل می شود. در حدود 12 هفتگی بارداری، غده تیروئید در جنین شروع به تولید هورمون های تیروئید برای خود می نماید.

اختلالات تیروئیدی در حاملگی
اگر در دوران بارداری مبتلا به بیماری گریو که نوعی بیماری خود ایمنی پرکاری تیروئیدی است، احتمالا به طور ماهانه آزمایش تیروئید انجام می شود.
2 هورمون مرتبط با بارداری وجود دارد: استروژن و گنادوتروپین کوریونی انسانی (hCG ) که ممکن است باعث بالا رفتن سطح تیروئید شما شود.ممکن است به دلیل عدم بالا بودن این هورمون ها تشخیص بیماری تیروئیدی در دوران بارداری با دشواری انجام شود. با این حال، متخصص زنان در صورتی که علائم منوط به تیروئید را در شما مشاهده نماید ممکن است آزمایشات اضافی را تجویز نماید.
اما اگر پرکاری تیروئید یا کم کاری تیروئید از قبل از بارداری وجود داشته باشد ، باید انتظار داشته باشید که پزشک مراقبت های بیشتری را در حین بارداری برای تان مد نظر داشته باشد، این شرایط به خصوص در سه ماهه اول بارداری نیز بیشتر صورت می گیرد. گاهی اوقات ، بارداری ممکن است باعث علائمی شبیه به پرکاری تیروئید شود. در صورت بروز هرگونه علائم ناراحت کننده یا جدید ، از جمله تپش قلب ، کاهش وزن یا استفراغ مداوم ، با متخصص زنان خود تماس حاصل نمایید.
عدم درمان بیماری های تیروئیدی چه عوارضی را به همراه دارد؟
عدم درمان به موقع بیماری های تیروئیی در دوران بارداری ممکن است منجر به تولد زودرس ، پره اکلامپسی (افزایش شدید فشار خون) ، سقط جنین و وزن کم جنین در هنگام تولد شود.
بنابراین ، اگر در گذشته کم کاری تیروئید یا پرکاری تیروئید داشته اید در این خصوص حتما با متخصص زنان خود مطرح کنید ، بنابراین می توانید قبل و در دوران بارداری خود تحت نظر باشید و در صورت لزوم مطمئن شوید که داروی شما به درستی تنظیم شده است.
علائم پرکاری تیروئید و کم کاری تیروئید در حین بارداری
پرکاری تیروئید
- علائم پرکاری تیروئید ممکن است از علائم حاملگی طبیعی مانند افزایش ضربان قلب ، حساسیت به دمای گرم و خستگی تقلید نماید و همانند آن باشد.
- علائم دیگر پرکاری تیروئید موارد زیر را شامل می شود:
- ضربان قلب نامنظم
- عصبانیت شدید
- حالت تهوع یا استفراغ شدید
- لرزش دست (لرزش جزئی)
- مشکل خواب
- کاهش وزن یا افزایش وزن فراتر از حد انتظار از بارداری معمولی
کم کاری تیروئید
علائم کم کاری تیروئید مانند خستگی شدید و افزایش وزن است که به راحتی با علائم طبیعی بارداری اشتباه گرفته می شود. علائم دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- یبوست
- مشکل در تمرکز یا مشکلات حافظه
- حساسیت به دمای سرما
- گرفتگی عضلات
- علل بیماری های تیروئیدی در بارداری
بیماری پرکاری تیروئید
شایعترین علت پرکاری تیروئید مادر در دوران بارداری ، اختلال خود ایمنی بیماری گریوز است. در این اختلال بدن یک آنتی بادی به نام ایمونوگلوبولین تحریک کننده تیروئید (TSI) ایجاد می کند که باعث می شود تیروئید بیش از حد معمول واکنش نشان داده و بیش از حد هورمون تیروئید تولید کند.
راه های ارتباطی با دکتر رمضانی تهرانی
شماره تماس : 88886218
آدرس : خیابان ولیعصر، بالاتر از پارک ساعی ، خیابان ۳۲ ، ساختمان یاس، طبقه ۳، واحد ۳۰۱
بیماری کم کاری تیروئید
شایعترین علت کم کاری تیروئید ، اختلال خود ایمنی است که به عنوان تیروئیدیت هاشیموتو شناخته می شود. در این شرایط بدن به اشتباه به سلولهای غده تیروئید حمله می کند و باعث می شود تیروئید بدون سلول و آنزیم کافی باشد تا بتواند به اندازه کافی هورمون تیروئید را برای رفع نیازهای بدن بسازد.
تشخیص بیماری تیروئید در بارداری
پرکاری تیروئید و کم کاری تیروئید در بارداری براساس علائم ، معاینه جسمی و آزمایش خون برای اندازه گیری سطح هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH) و هورمونهای تیروئیدی تشخیص داده می شود.
درمان بیماری تیروئید در بارداری
درمان پرکاری تیروئید
برای زنانی که به درمان پرکاری تیروئید نیاز دارند ، از داروی آنتی تیروئیدی که تولید هورمونهای تیروئید را کند و یا کاهش می دهد، استفاده می شود. این دارو که پروپیلتوریورسیل (PTU ) نام دارد، معمولاً در سه ماهه اول تجویز می شود و در صورت لزوم می توان از متیمازازول در سه ماهه دوم استفاده کرد. در موارد نادری که زنان به این داروها پاسخ نمی دهند یا عوارض جانبی درمانی دارند ، ممکن است برای درمان این عارضه بخشی از تیروئید را با جراحی برداشت. پرکاری تیروئید ممکن است در 3 ماه اول پس از زایمان بدتر شود و پزشک ممکن است نیاز به افزایش دوز دارو داشته باشد.در افرادی که قبل از بارداری از متی مازول استفاده می کنند، در صورت تمایل به بارداری معمولا پزشک معالج داروی مصرفی شان را به PTU تغییر میدهد.
درمان کم کاری تیروئید
کم کاری تیروئید با دارویی به نام لووتیروکسین درمان می شود که مشابه هورمون T4 ساخته شده توسط تیروئید است. پزشک شما در هنگام تشخیص بارداری ، دوز لووتیروکسین شما را تنظیم می کند و آزمایشات عملکرد تیروئید شما را هر 4-6 هفته در دوران بارداری ادامه خواهد داد. معمولا میزان نیاز به این دارو در طی بارداری حدود 20% افزایش می یابد. اگر دچار کم کاری تیروئید هستید و در حال مصرف لووتیروکسین هستید ، در صورتی که باردار شده اید، حتما به متخصص زنان خود اطلاع دهید.
تا با توجه به شرایط شما در زمان بارداری دوز دارو را تغییر دهد. از آن جا که آهن و کلسیم موجود در ویتامین ها که در دوران بارداری تجویز و مصرف می شود، جذب دارو های تیروئیدی را مختل نماید. بنابراین 3 الی 4 ساعت قبل از مصرف لووتیروکسین و یا هر نوع داروی دیگری که برای تیروئید تجویز شده است، ویتامین ها را مصرف نمود.
سایر مقالات
0 Comments